dissabte, 28 de desembre del 2013

Com parlar bé en públic i la competència comunicativa


A l'assignatura de COED, ens han donat l'oportunitat de llegir un llibre que ens ajudarà molt en un futur. Es tracta del llibre anomenat: Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat.Un llibre que ens explica i/o dóna consells per a poder parlar bé en públic.

Nosaltres com a alumnes havíem de realitzar un treball que constava de fer una síntesi dels nou capítols que formen el llibre, triant aquells aspectes que nosaltres crèiem que ens podien ajudar per a un futur i que crèiem, segons el nostre criteri,que eren importants per a parlar bé en públic.

El mateix dia de l'entrega, per grups, vam fer un decàleg amb deu aspectes que nosaltres crèiem, de nou,que eren importants. Més tard es va escollir un representant que parlés en nom de tot el grup en el moment de la posada en comú amb tota la classe.

Per acabar, m'agradaria dir que aquest llibre és totalment constructiu per a l'aprenentatge i molt adequat per a tot tipus de persones que vulguin aprendre a parlar bé en públic. És un llibre molt simple i eficaç però que gràcies als seus exemples i comparacions ajuda a comprendre a tothom el que s'ha de realitzar per a ser un bon orador.

Hem de tenir clara la importància de tot allò que diem i la naturalitat amb que ens comuniquem als demés. Per tant hem de tenir molt present el missatge que volem transmetre i la manera en que ho fem. Per a poder realitzar tot això i altres aspectes amb èxit, ens cal una prèvia i bona preparació seguint totes les pautes que ens dóna el llibre de la millor manera possible.


                                   

També m'agradaria parlar-vos de la COMPETÈNCIA COMUNICATIVA:

Segons Gumperz i Dell Hymes (1972), "la competència comunicativa és el terme més general per definir la capacitat comunicativa d'una persona,capacitat que abraça tant el coneixement de la llengua com l'habilitat per utilitzar-la. L'adquisició d'aquesta competència es configura a partir de l'experiència social, les necessitats i motivacions, i l'acció, que és alhora una font renovada de motivacions,necessitats i experiències"

Els components de la competència comunicativa són:

1) Competència lingüística/gramatical
2) Competència sociolingüística
3) Competència discursiva
4) Competència estratègica

Tenint en compte aspectes relacionats amb el llibre de Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat i aspectes relacionats amb la competència comunicativa vam poder realitzar el treball modular del Bon comunicador a la perfecció (treball modular de COED i GITIC). Es tractava d'escollir a algun persontatge famós, en grups, que creiessim que tenia els requisits per a ser un bon comunicador oral,escrit i digital. No va ser gens fàcil perquè vam haber d'analitzar totes les habilitats treballades fins ara.

A continuació us passo la presentació realitzada per a aquest treball:

Albert Om in ginabc (ginabc)

Share anything on Android by downloading Pearltrees


Per a posar en pràctica el parlar bé en públic també vam tenir la oportunitat de fer la recitació a classe de COED,de la poesia que vam escollir a principi de curs. En el meu cas vaig escollir la poesia Cançó de Miquel Martí i Pol. I és la següent:



CANÇÓ

Voldria tenir un llagut
i una casa a la muntanya;
poder encendre un flam al vent
i un altre flam a la calma;
de dia estimar muller
i de nit les dones d'aigua.
Voldria ser tan divers,
tan lliure i divers com l'aire,
conèixer tots els camins
i jeure en totes les cales.
Voldria esbrinar els secrets
de les cambres de les dames
i estimar-les totes, fins
les que fossin maridades,
i morir, de mort suau,
un dimecres a la tarda.

Miquel Martí i Pol


Per últim, m'agradaria compartir un vídeo sobre una entrevista realitzada per Albert Om al seu programa del convidat. I a partir d'aquí, que opineu vosaltres sobre si realment és un bon comunicador o no. Espero que us agradi!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada