dijous, 26 de desembre del 2013

La Taxonomia de Bloom per a l'era digital


La taxonomia de Bloom com la Taxonomia revisada de Bloom de Lorin Anderson Krathwohl són eines claus per als docents. Benjamín Bloom va ser qui va publicar la taxonomia original als anys 1950 però anys més tard es van fer una sèrie de revisions. Des d’aleshores hi han hagut molts canvis que s’han de tenir en compte.

Les dues Taxonomies es centren en el domini cognitiu. Compleixen una funció però no s’apliquen a les activitats realitzades a l’aula. Aquesta taxonomía per a l’era digital no s’enfoca en les eines i en les TIC. Sinó que s’enfoca en l’ús de totes elles per a recordar,comprendre,aplicar,analitzar,evaluar i crear.

Pel que fa els antecedents de la Taxonomia de Bloom caldria dir que es va convertir en una eina clau per a estructurar i comprendre el proçés d’aprenentatge. Els tres dominis que formaven part d’aquesta Taxonomia eren els següents: El Cognitiu, l’Afectiu, i el Psicomotor. Pel que fa en la Taxonomia revisada de Bloom un dels aspectes claus d’aquesta revisió, com he dit abans,es lús de verbs en contes de sustantius per a cada categoria i d’altra banda el canvi de seqüència d’aquestes dins de la taxonomia.

Cal dir també que existeixen sub-categories en en la taxonomia revisada de Bloom i cadascuna té un nombre de verbs claus associats a ella, però no els imprescindibles i d’aquí va néixer la Taxonomia de Bloom per a l’era digital. Es té molt en compte la col·laboració , el coneixement i les habilitats del pensament.

Per tant el que pretén aquesta Taxonomia és saber que és el que els alumnes han d'aprendre i que és tot allò que els docents tenen com a objectiu que aprenguin. 

Aquest seria el mapa on es veu reflexada aquesta Taxonomia:


Gràcies a aquesta Taxonomia, els mestres es plantejen uns objectius per a educar i hem de tenir en compte que cada vegada evoluciona més la tecnologia a les aules i és necessari tenir recursos per a desenvolupar totes aquelles habilitats del pensament en la tecnologia.

Per acabar m'agradaria compartir amb tots vosaltres una NOTÍCIA que he trobat a Scoop-it que ens parla sobre la Taxonomia de Bloom expressada en eines per l'Ipad.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada